‘Corona geeft digitalisering banken een boost’, ‘Coronacrisis leidt tot versnelde digitalisering zorg’ en ‘Corona zorgt voor digitale versnelling’. Een kleine greep uit de vele koppen van artikelen die verschenen over de effecten die de huidige pandemie heeft op onze zorg, onderwijs en werken.
Velen konden medio maart nog niet voorzien welke enorme impact de lock down op onze samenleving zou krijgen. Binnen een paar dagen werd door de overheid besloten dat scholen zouden sluiten, dat bepaalde beroepsgroepen hun werk moesten staken en dat andere bedrijven en medewerkers uitsluitend nog vanuit huis hun activiteiten konden voortzetten. Het gebruik van Zoom en MS-Teams voor video-meetings en webinars explodeerde, huiskamers transformeerden tot klaslokaal/kantoorcombinaties. IT-afdelingen faciliteerden medewerkers versneld door de installatie van VPN-verbindingen, het verstrekken van laptops en ga zo maar door.
Parallel aan de nare gevolgen van de ziekte of het verlies van inkomen voor velen, maakt de samenleving in enkele weken digitale stappen waar het anders jaren over zou doen. Het wilde eerst maar niet opschieten met de digitalisering in zorg, onderwijs en het werken vanuit huis. Tot de coronacrisis ons dwong tot grote stappen. Dit keer niet omdat het kon (want het kon al), maar omdat het moest. Immers, activiteiten moesten gewoon doorgaan om de continuïteit van de organisatie of het bedrijf te kunnen waarborgen. Uitsluitend de setting veranderde.
Maar ondersteunt dit dan ook de missie van FBS binnen de bouw vraagt u zich misschien af? De bevordering van digitalisering zoals BIM, Bestekdata, Milieudata en Artikeldata. Nou, niet direct misschien, maar het heeft versneld de ogen geopend van directies, management en werknemers die het belang van digitalisering nog niet centraal hadden staan in hun bedrijfsprocessen en werkzaamheden. De infrastructuur van een bedrijf is allang niet meer de ligging en de indeling van het kantoor, maar de mate waarin het bedrijf toegang heeft tot haar processen, data en op welke wijze zij is verbonden met de buitenwereld. De fysieke locatie wordt ondergeschikt aan de allocatie van informatie.
Begrip en overtuiging zijn de belangrijkste drivers voor verandering en dat is wat deze crisis waarschijnlijk heeft gebracht voor digitalisering, ook in onze sector. Zeker nu de 1,5 meter samenleving nog geruime tijd blijft bestaan en wij onze processen en activiteiten hier misschien wel blijvend op zullen moeten inrichten.
Comments are closed.