Terwijl ik dit blog zat te schrijven werd op het Malieveld in Den Haag door de bouwsector aandacht gevraagd voor de stilstand van vele projecten als gevolg van stikstofregels en de PFAS. De vraag is hoe snel de politiek en de vergunningverlenende instanties de bouw weer vlot gaan trekken. Een van de leuzen die ik las verwoordde het treffend: “NL staat op slot, politiek trek ’t vlot”. Maar een termijn is nog amper te voorspellen. Toch kunnen we nu al met zekerheid stellen dat er economische schade is ontstaan, die zal doorwerken in toekomstige orderportefeuilles en werkgelegenheid. Hoe groot de schade is, zal sterk afhangen van de voortvarendheid waarmee de politiek deze crisis weet te stoppen.
Uitdagingen in de bouwsector
Deze abrupte onderbreking van de bouwconjunctuur confronteert ons met de uitdagingen waar onze sector al langer voor stond. Zowel capaciteitsvraagstukken, efficiënt én circulair bouwen alsook duurzame woon- en werkomgevingen dagen de sector uit om met nieuwe methoden en initiatieven te komen. De gevorderde concepten even daar gelaten; we hadden natuurlijk al veel eerder kunnen anticiperen op de klimaatdoelstellingen die we nationaal én internationaal nastreven. Echt jammer dat niet alle (politieke) agenda’s hierin gelijke tred houden, want juist ons land heeft alles in zich om koploper te zijn in duurzaam produceren en bouwen.
Met verdere digitalisering van de sector kunnen we bovenstaande uitdagingen aan. Het geeft ons de mogelijkheid de samenwerking in de branche te verbeteren en op te schalen. FBS behartigd namens de toeleveranciers in de bouw een werkveld dat cruciaal blijkt om de ketensamenwerking naar een hoger plan te tillen.
Branche breed werken aan oplossingen
En niet alleen FBS ziet de kansen met digitalisering. We kennen inmiddels DigidealGO (vanuit de overheid) als onderdeel van de Bouwagenda. Ook het NVTB (toeleveranciers) beraadt zich op haar digitale agenda. HIBIN vervolgens (bouwmaterialenhandel) pakt de belangrijkste thema’s van dit moment, waaronder digitalisering, op middels haar Expert Tafels. En het BIM Basis ILS initiatief (bouwers) begint een enorme reikwijdte te krijgen. Alle initiatieven werken interdisciplinair. We zitten in elkaars werkgroepen, waardoor we niet uitsluitend vanuit de eigen praktijk de kansen voor digitalisering beschouwen, maar branche breed aan oplossingen werken.
Kansen, kansen en kansen dus. Om ons verder te ontwikkelen in duurzame concepten en bouwmethoden. Met digitalisering als verbindende factor. Laten we nú doorpakken, we hebben nu toch even tijd…hoewel, ik hoop dat de bouw snel weer vlot wordt getrokken!
Comments are closed.