Wanneer ik BIM intoets op Google krijg ik rond de 60 miljoen resultaten. Ik ga u hier daarom niet de zoveelste definitie geven van BIMmen, die is ruimschoots te vinden tussen alle zoekresulaten. Een ontwikkeling die ik nu waarneem is een verbreding van het besef dat digitalisering en data dé backbone zullen vormen van de bouwsector! Waar tot voorkort uitsluitend de engineers de ontwikkelingen van BIM volgden, daar groeit nu ook op bestuurlijk niveau het besef dat goede digitale processen met afnemers en leveranciers het verschil gaan maken voor de bedrijfsresultaten van morgen. ‘BIM enters the Boardroom’.
Digitalisering in bedrijven wordt digitaliseren tussen bedrijven. Het creëren van een sector brede digitale infrastructuur, zorgt ervoor dat er effectiever geadviseerd, gepland, gewerkt en gemonitord kan gaan worden. Het geeft inzicht in de kosten en de complexiteit van bouw en onderhoud, om deze vervolgens te kunnen verbeteren. Ook in de voorafgaande processen tussen partijen kan een enorme winst worden behaald qua efficiency. BIM is meer dan iets digitaals. Het wordt een instrument dat integraal samenwerken vormgeeft, (tijds)verspilling elimineert en daarmee efficiency bevordert en faalkosten verlaagt.
“Er is momenteel een versnelling waar te nemen in het samenwerken aan digitale initiatieven”
Standaardisatie, classificatie en gevalideerde data zijn een ‘must have’ maar ook het procesmodel zal geborgd moeten worden. We maken nog steeds mee dat ieder bedrijf haar eigen set van afspraken aan de ander wil opdringen. Bouwbedrijven die minder dan 10 BIM projecten per jaar realiseren en daarvoor een lijvig ‘uniek’ protocol voorleggen aan hun ketenpartners. Bekijkt u dat eens vanuit het gezichtspunt van een toeleverancier. Zonder goede en universele afspraken over standaarden, classificaties en samenwerkingsprotocollen lopen we met elkaar vast in een woud van protocollen.
Versnelling
Maar zoals gezegd, ik zie versnelling. Het platform Ketenstandaard Bouw en Installatie had begin juni een uitstekend en goed bezocht congres in Nijkerk met hun thema ‘Roadmap voor digitalisering’. Ook de Taskforce Bouwagenda heeft digitalisering als belangrijk thema gepositioneerd om de noodzakelijke opschaling én de ambitie van de sector te bewerkstelligen. En last but not least gaat de groep ‘enthousiastelingen’, zoals ze zichzelf noemen, ondertussen onvermoeibaar voort om het BIM Basis ILS initiatief verder op te schalen door hun stakeholders in een pragmatische structuur bij elkaar te brengen.
FBS en NVTB
Vanuit mijn rol bij FBS (www.fbs-index.nl) zie ik dan ook iedere halfjaarlijkse bijeenkomst het aantal leden en kennismakers toenemen. Geïnteresseerd in de bovenstaande ontwikkelingen en in die van de 4 werkvelden van FBS in het bijzonder; BIM, Bestek, Artikeldata en Milieudata. Binnenkort zullen FBS en het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) de handen ineenslaan om richting te geven aan de rol van de fabrikanten en toeleveranciers op de belangrijkste digitale ontwikkelingen. Momentum, daar gaat het om.
Dennis Duffels is sinds 2010 Hoofd Verkoop en Marketing bij VBI Verkoopmaatschappij bv. Sinds maart 2013 is Dennis betrokken bij het bestuur van Vereniging FBS in de functie van voorzitter. Tevens is Dennis namens de NVTB betrokken als bestuurslid bij het algemeen bestuur van Stichting STABU. Meer weten? Stuur een e-mail naar d.duffels@vbi.nl of een berichtje via LinkedIn.
Comments are closed.