FBS, hét netwerk van al het digitale bouwwerk.

BIM

Werkgroep BIM

Optimale samenwerking in de bouwketen. Dat is waar we samen naartoe willen. De komst van BIM (Bouw Informatie Model) draagt daar zeker aan bij. BIM is een digitale, driedimensionale maquette waarin bouwpartners die samenwerken aan een project, hun producten en bouwtechnische informatie direct en tot in detail op elkaar kunnen laten aansluiten. Het over elkaar heen leggen van papieren bouwtekeningen (ter controle) behoort hiermee tot het verleden. FBS zoekt nauwe samenwerking in de branche wanneer het gaat om het aanleveren van de benodigde productinformatie voor BIM-modellen. 

Huidige ontwikkelingen op het gebied van BIM: BIM basis ILS

Een groeiend aantal partijen in de bouw sluit zich aan bij het initiatief om een BIM basis informatieleveringsspecificatie (ILS) te hanteren. Oorspronkelijk is dit initiatief ontstaan vanuit de bouwende markt, maar inmiddels zijn alle marktpartijen hierbij betrokken. FBS behartigt in dit proces de belangen van de fabrikanten.

Open BIM

Uit de best practices van de afgelopen jaren is naar voren gekomen dat het werken met open BIM het enige echte antwoord is op integraal samenwerken in de keten. Voor integraal samenwerken is dezelfde taal spreken essentieel en kunnen we in de keten efficiënter werken, verspillende taken uitbannen en fouten voorkomen. De efficiëntie volgt uit het feit dat iedereen weet waar informatie te vinden is en hoe informatie moet worden aangeleverd. De afspraken hebben betrekking op het uitwisselformaat, de te hanteren basisstructuur en het borgen van objectinformatie. De eenvoud en het beperkte aantal afspraken moet leiden tot een brede toepassing en draagvlak bij elke schakel in de keten, van opdrachtgever tot onderhoudsmonteur.

Eenduidige taal

FBS is bij de bijeenkomsten van BIM basis ILS aanwezig en draagt bij aan de ontwikkeling van een eenduidige taal en manier van data-uitwisseling in het BIM proces vanuit de kennis en kunde van fabrikanten.

Voordelen BIM voor fabrikant

De voordelen van werken met BIM zijn evident. Knelpunten worden direct opgemerkt en aangepast. Er zijn geen verrassingen meer omdat de (product)informatie in elke fase van het bouwproces eenduidig en actueel is. Dit voorkomt fouten, reduceert faalkosten en versnelt de bouwtijd. Bovendien werkt de klant veel prettiger samen met alle partners in de keten, omdat iedereen over precies dezelfde informatie beschikt. Het aanbieden van 3D modellen van uw producten met de bijbehorende productinformatie, draagt bij aan aan een succesvol eindresultaat.

Positie van BIM in de markt

Diverse marktpartijen werken al geruime tijd aan de implementatie van het Bouwwerk Informatie Model, variërend van projectontwikkelaar en architect tot aannemer en montagebedrijf. FBS volgt en bevordert actief ontwikkelingen in digitale data-uitwisseling tussen fabrikanten en marktpartijen in de bouw. Dus ook aangaande BIM kijken wij nauwlettend wat er gebeurt en ondersteunen en informeren wij onze leden. Opdat u precies weet hoe uw digitale data het beste aansluiten op BIM.

 

Contact Werkgroep BIM

Wilt u meer weten? Of heeft u interesse om deel uit te maken van de werkgroep BIM? Neem dan contact op met de voorzitter van de werkgroep:

Han den Hartog
Xella
han_den.hartog@xella.com
06-12963033

 

 

 

 

Downloads in BIM

Pictogram

DigidealGo 2 Pager v3.pdf 262.83 KB 592 downloads

...
Pictogram

Kennisposter BIM-toepassingen 12.74 MB 880 downloads

...
Pictogram

Manifest BIM 453.32 KB 579 downloads

...
Pictogram

Businessplan BIM Loket 0.00 KB 106 downloads

...
Pictogram

Kwalitatieve verkenning BIM 2012 0.00 KB 116 downloads

...
Pictogram

Kwalitatieve verkenning BIM 2013 0.00 KB 103 downloads

...
Pictogram

Kenniskaart 0 - Wat is BIM 0.00 KB 128 downloads

...

Nieuwsitems rondom ‘BIM’

05okt

Lancering BIM BASIS ILS v2 – De volgende stap in eenduidig samenwerken

2 oktober 2020 – Een mooie stap voor BIMmend Nederland, want versie 2 van de BIM basis ILS is een feit.  Deze nieuwe versie is.. Read More →
29mrt

De fabrikant als informatiebron, juist ook voor BIM!

Laatst las ik op het BouwKennisBlog een artikel over de rol van de fabrikant met betrekking tot Building Information Modeling (BIM). Hierin kwam naar voren.. Read More →
19mrt

BIM basis ILS op weg naar versie 2

De BIM basis ILS gaat na vier jaar een nieuwe fase in. Er is een Plan van Aanpak geschreven waarin een duidelijke focus is gesteld.. Read More →