Eén van de manieren om de bouw te verduurzamen is om de milieuprestatie te berekenen van nieuw te bouwen gebouwen. Met deze milieuprestatieberekening wordt de duurzaamheid van een bouwwerk inzichtelijk gemaakt. Het berekenen van de milieuprestatie, de MPG, is verplicht volgens het Bouwbesluit en het ministerie van BZK bepaalt hoe hoog de eis is. De eis staat nu op 0,8 voor nieuwe woningen en moet voor 2030 naar 0,5.
Waarom is het goed om nú een categorie 1 of 2 milieuverklaring laten maken?
Er zijn verschillende redenen om nu een categorie 1 of 2 milieuverklaring te laten maken als producent of branche.
Om te beginnen geeft een LCA goed inzicht in de mogelijkheden om het productieproces te verduurzamen. De roep om verduurzaming in de bouw wordt steeds luider. Omdat de vraag naar duurzamere producten stijgt is belangrijk om dit proces te optimaliseren.
Daarnaast wordt er op dit moment gekeken of de eis voor nieuwe woningen eerder aangescherpt kan worden dan 2025. Wanneer deze eis wordt aangescherpt wordt het natuurlijk moeilijker voor ontwerpers om de eis te halen. Zij zullen dan meer moeten gaan werken met producten waar een categorie 1 of 2 milieuverklaring van is.
Het maken van een categorie 1 of 2 milieuverklaring is niet van de ene op de andere dag gedaan. Het hele proces vanaf het maken van een LCA tot een goedgekeurde categorie 1 verklaring kan ongeveer een jaar duren. Daarom is het verstandig om nu alvast voor te bereiden en dit proces alvast te starten zodat als de eis wordt aangescherpt uw product met een categorie 1 verklaring in de NMD staat.
Wat is er nodig om de milieuprestatie te berekenen?
Om de milieuprestatie te kunnen berekenen is milieudata van de bouwproducten die gebruikt worden nodig. Deze milieudata staat in de Nationale Milieudatabase. De data wordt verzameld door een levenscyclusanalyse (LCA) van het product te maken. Deze LCA wordt gemaakt door een LCA-opsteller. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de grondstofwinning, het transport, de productie, het gebruik en de verwerking na einde leven.
Als de LCA is gemaakt kan de LCA-opsteller of de producent de data aanmelden bij Stichting NMD. Nadat de data in de NMD wordt gezet, wordt deze gereviewed door een door de NMD erkende LCA-deskundige. Hierna wordt de data, als deze is goedgekeurd, gepubliceerd in de NMD. Zie onderstaande afbeelding.
Van LCA naar NMD
Een levencyclusanalyse (LCA) is een waardevol instrument waarmee we de milieueffecten van producten en diensten gedurende hun gehele levenscyclus inzichtelijk maken. Een LCA laat de totale milieu-impact over de gehele levenscyclus van het product zien; van grondstofwinning en productie tot gebruik en verwerking aan het einde van de van de levensduur.
De levenscyclusanalyse (LCA)
Een LCA is een kwantitatieve methode om de totale milieu-impact te bepalen over de gehele levenscyclus van het product; van grondstofwinning en productie tot gebruik en verwerking na einde leven (zie onderstaande afbeelding). Het geeft bedrijven de kans om inzicht in de milieu-impact van hun producten en grondstoffen te krijgen door de gehele waardeketen. De levenscyclus van een product in een bouwwerk is opgedeeld in 4 fases en 1 module (A t/m D, waarbij B6 en B7 buiten beschouwing worden gelaten in de Bepalingsmethode). De LCA wordt uitgevoerd met behulp van softwareprogramma’s als SimaPro. Deze programma’s maken gebruik van databases als de NMD-processendatabase en Ecoinvent, welke milieudata bevatten op gedetailleerd niveau over onder andere productieprocessen, energie-opwekking en transport zowel nationaal als internationaal. De Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken schetst in combinatie met de EN 15804 en de aanverwante ISO-normen de spelregels voor het opstellen van een LCA ten behoeve van de milieudata in de NMD.
Wat doet de Nationale Milieudatabase met een LCA?
De NMD is in feite een bibliotheek van milieuprofielen. Met deze openbaar toegankelijke milieuprofielen verschaft de NMD aan ontwerpers, bouwondernemers en gebouweigenaren een instrument om de milieukwaliteit van bouwwerken vast te stellen. Met behulp van specifieke rekensoftware, waarin alle milieuprofielen van een bouwwerken worden samengevoegd, kan de milieu-impact van dat bouwwerk worden berekend.
Aangezien sommige milieudata tot ‘het geheim van de meester’ behoren, wordt een LCA omgezet in een publieke samenvatting zonder gevoelige informatie en wordt dan ‘Environmental Product Declaration’ (EPD) genoemd. Het LCA-rapport, ook wel aangeduid als ‘EPD Backgroundrapport’, is alleen bedoeld voor de interne communicatie en kan door de producent of leverancier worden gebruikt om vast te stellen op welke punten een verbetering van de milieukwaliteit zinvol en haalbaar is.
Bekijk hier de video ‘Van LCA naar NMD’
Bron: https://milieudatabase.nl/nl/database/waarom-een-categorie-1-of-2-milieuverklaring-in-de-nmd/
Comments are closed.