Als we naar het onderzoek Milieuprestaties van BouwVisie kijken, kunnen we de conclusie trekken dat voorschrijvers in de bouw nog relatief weinig belang hechten aan het aanleveren van de milieuprestatieberekening (MPG) bij de aanvraag om een omgevingsvergunning.
Handhaving en grenswaarden ontbreken
De invoering vanuit de overheid is gefaseerd en voorzichtig opgezet en mist daardoor kracht. Waarom zou men een wettelijke verplichte MPG berekening opstellen wanneer handhaving door lokale overheden ontbreekt? En wat is de uitdaging wanneer met de uitkomst van de MPG berekening geen wettelijke ‘eer’ valt te behalen. Zonder grenswaarden en handhaving verliest de MPG haar impact als we niet oppassen. En daarmee missen we kansen.
Softe eis
Naar verwachting komt er per 1-1-2018 een MPG met een maximale score van 1,0 voor woningen en kantoren. Dat had wat betreft de toeleverende industrie ook best eerder gemogen (zie blog P. Fraanje NVTB) Deze lang gewenste grenswaarde zal ongetwijfeld een positief effect hebben op duurzaam bouwen doordat de MPG dan daadwerkelijk inhoud krijgt. Tegelijkertijd is het nog een vrij ‘softe’ eis, waar met de bestaande technieken, grondstoffen en producten, vaak gemakkelijk aan kan worden voldaan. Maar goed, het begin komt er maar de toeleverende industrie is tegen die tijd waarschijnlijk al tot veel betere prestaties in staat.
Boost voor Nationale Milieu Database
Grenswaarden zullen ook een boost geven aan de verdere invulling van de Nationale Milieu Database (NMD). Toeleveranciers zullen als gevolg van grenswaarden versneld de noodzaak gaan onderkennen om hun producten, zowel op generiek als merk gebonden niveau, te laten toetsen en erkennen conform de daartoe bestaande protocollen en instanties. Hiermee wordt het landschap van (innovatieve) producenten en producten overzichtelijker voor opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers.
Oppassen voor zesjes cultuur
De lat per 2018 op 1.0 leggen biedt toeleveranciers weinig uitdaging om te écht te moeten excelleren op de milieuprestaties van hun producten. Laten we oppassen voor de zesjes cultuur. Private milieulabels dagen aanzienlijk meer uit en vormen daarmee een aanjager voor het verder ontwikkelen van milieuvriendelijke producten en duurzame innovaties. Dat is ook logisch, wettelijke kaders liggen altijd op een lager niveau dan private labels. Maar een beetje meer uitdaging wettelijk verankeren mag van mij wel!
Comments are closed.