Verslag bijeenkomst UserGroup Wkb
Op 20 april vond de eerste UserGroup plaats met als thema “De impact van de Wet Kwaliteitsborging op fabrikanten”. Tijdens een UserGroup bijeenkomst bespreken we een onderwerp dat ons bezig houdt en waar we als fabrikanten en dienstverleners praktisch mee aan de slag willen. Bij de UserGroup Wkb stond de vraag centraal: Hoe ben je als fabrikant goed voorbereid op de invoering van de Wkb en welke data stel je waar, wanneer en hoe beschikbaar.
We startten de bijeenkomst met een heerlijke gezamenlijke lunch. Op het menu stond een stevige uiensoep, mexicaanse quesadillas en griekse salade. Tijdens de lunch kon iedereen op ontspannen wijze met elkaar kennis maken, wat meteen een goede sfeer schiep voor de rest van de middag.
Datum: 20 april 2023
Locatie: De Vleugelslag, Herwijnen
Verslag door: Foke Borg
Aanwezigen:
- Jan van Leeuwen, BMI Group
- Bonne Maat, Sika
- Antoon Siebert, Zeeboer
- Dave Hermans, CPG
- Leendert van der Waal, Wienerberger
- Arjen Modderman, Vertex
- Han den Hartog, Xella
- Marcel Vreeken, Velux
Korte introductie op het onderwerp Wkb
Na de lunch opende Han den Hartog de bijeenkomst met een korte introductie op de Wkb. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) betreft het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering van een bouwwerk, zodat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. Het doel is het verbeteren van de bouwkwaliteit van gebouwen zodat er minder bouwfouten en gebreken ontstaan. Denk daarbij aan constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. De wetgeving is dus met name gericht op de aannemer.
In het huidige stelsel toetst de gemeente bouwplannen vooraf en ziet toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. In de nieuwe situatie onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen dragen partijen in de bouw zélf zorg voor het voldoen aan de voorschriften. Ze doen onderzoek op basis van een instrument voor kwaliteitsborging, toegepast door een onafhankelijke kwaliteitsborger.
Leveren van materialen met of zonder arbeid
De aannemer is verantwoordelijk voor het eindresultaat, maar fabrikanten zullen moeten zorgen voor gedetailleerde en betrouwbare informatie over hun producten en de toepassing daarvan. Ze moeten tevens aantonen dat de producten voldoen aan de gestelde eisen. Maar hoe gedetailleerd moet die informatie zijn, hoe en wanneer moet deze verstrekt worden en waar ligt de verantwoordelijkheid van fabrikanten?
Han den Hartog maakte in zijn introductie onderscheid in het leveren van producten en het leveren van producten plus arbeid. Wanneer Xella producten plus arbeid levert, maakt zij verslag van het geleverde werk en leveren ze een projectdocument met checkpoints van het geleverde werk op bij de hoofdaannemer. In dat geval neemt Xella de rol van onderaannemer aan en is zij verantwoordelijk van de juiste verwerking van het product. Wanneer Xella enkel bouwmaterialen levert, worden er productspecificaties en verwerkingsinstructies meegeleverd. De aannemer is vanaf dan verantwoordelijk voor de verwerking van het product en het vastleggen van de verkregen informatie.
Wkb vanuit het gezichtspunt van de kwaliteitsborger
Arjen Modderman van Vertex leverde een belangrijke bijdrage aan het gesprek door de fabrikanten het bouwproces en de Wkb te belichten vanuit het oogpunt van een kwaliteitsborger. Als kwaliteitsborger toetst hij de bouwkwaliteit van de bouwprojecten, of deze voldoen aan de geldende regelgeving; bouwbesluit hoofdstuk 2 t/m 6. Hij maakt onderscheid tussen hoog- en laag risicofactoren. Bij hoog risicofactoren is de controle het scherpst, denk aan constructie, brandveiligheid en bouwfysica.
De aannemer is aansprakelijk voor bijvoorbeeld de brandveiligheid van het gebouw en moet alles met betrekking tot brandveiligheid goed documenteren en vastleggen. Als kwaliteitsborger maakt hij in het proces verschil tussen iets wat in zicht blijft en wat na de bouw uit zicht is. Iets wat in zicht blijft, zoals een brandwerende deur kan in elke fase nog bekeken en gecheckt worden, maar iets als brandwerend isolatiemateriaal moet tijdens het werk gefotografeerd en vastgelegd worden als bewijs voor een juiste toepassing en verwerking.
Een fabrikant kan een deur voorzien van een QR-code, waarbij je altijd de specificaties van de deur kan nagaan. Op dat moment heeft de fabrikant voldaan aan zijn informatieplicht. In het geval van brandwerende isolatie, zullen er productspecificaties, certificaat en/of testrapport en verwerkingsinstructies geleverd moeten worden door de fabrikant aan de aannemer. De aannemer zal foto’s moeten maken van het proces van de verwerking en dit samen met de productinformatie moeten opslaan in het Wkb instrument, aangezien hij eindverantwoordelijk is voor de keuze van het materiaal en de verwerking ervan. De kwaliteitsborger checkt of alles met betrekking tot brandveiligheid voldoet aan het bouwbesluit en of het goed gedocumenteerd is door de aannemer.
De kwaliteitsborging richt zich niet alleen op de initiële productinformatie, maar ook op het bewaken van de consistentie en betrouwbaarheid van de informatie gedurende de gehele levenscyclus van het bouwwerk. Het is van cruciaal belang dat fabrikanten nadenken over een systeem om wijzigingen in productinformatie adequaat te beheren en te communiceren. Bovendien zal er meer nadruk komen te liggen op transparantie en aansprakelijkheid. Fabrikanten zullen in staat moeten zijn om aan te tonen dat de verstrekte informatie juist en volledig is. Dit kan gedaan worden door middel van testrapporten, certificaten en andere relevante documentatie. Het is belangrijk om te beseffen dat deze documentatie ook beschikbaar moet zijn voor de kwaliteitsborgers en andere betrokken partijen, om zo de controle en toezicht mogelijk te maken.
QR-code
Een suggestie die tijdens de bijeenkomst naar voren kwam, was om vaker QR-codes op producten toe te passen. Dit zou verwerkers op de bouwplaats in staat stellen om eenvoudig toegang te krijgen tot de juiste informatie over het product, zoals specificaties, instructies voor gebruik en veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van QR-codes zou de communicatie en informatieverspreiding tussen fabrikanten en verwerkers kunnen verbeteren, waardoor de kans op fouten en misverstanden wordt verkleind. Ook wanneer het product in zicht blijft, is een QR-code handig om tijdens de levenscyclus van het gebouw informatie te achterhalen.
Wel of geen certificaat?
Een van de vragen die naar voren kwam was dat niet elk product beschikt over een certificaat. Je kan wel product specificaties leveren en verwerkingsinstructies. Arjen gaf aan dat in dat geval altijd het Bouwbesluit geldt. Als je kan aantonen dat je met de gebruikte bouwmaterialen voldoet aan het bouwbesluit, dan is dat voldoende. Niet elk product is onderdeel van een hoog risicofactor en in dat geval zijn certificaten van minder groot belang.
Kwaliteitsborger als doelgroep voor Fabrikanten
Een van de fabrikanten stelde de vraag of kwaliteitsborgers een belangrijke doelgroep zouden moeten zijn voor fabrikanten als het gaat om informatievoorziening. Arjen gaf aan dat in het geval van hoog risico factoren dit zeker het geval is. Als fabrikanten bijvoorbeeld samen hebben nagedacht over een complete constructie of een systeem, scheelt dat de aannemer in het vastleggen van alle losse onderdelen en begrijpt een kwaliteitsborger dat het geheel voldoet aan bepaalde eisen. De kwaliteitsborger is graag geïnformeerd over product én het proces.
Conclusie
Na een korte evaluatie aan het einde van de bijeenkomst kon de conclusie worden getrokken dat de bijeenkomst zeer informatief en nuttig was voor de aanwezige fabrikanten. De wet kwaliteitsborging heeft duidelijk invloed op het verschaffen van productinformatie door fabrikanten in de bouwsector. Wanneer er door de fabrikant ook arbeid wordt geleverd, ligt hier ook een grotere verantwoordelijkheid van een fabrikant.
Het belang van gedetailleerde en nauwkeurige productinformatie, samenwerking tussen alle betrokken partijen en de rol van kwaliteitsborgers werden benadrukt. Fabrikanten werden aangemoedigd om na te denken over het slim verschaffen en up-to-date houden van de benodigde productinformatie en het vergemakkelijken van de toegang tot deze informatie, zoals het gebruik van QR-codes.
Comments are closed.