De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) betreft het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering zodat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. Het doel is het verbeteren van de bouwkwaliteit van gebouwen door minder bouwfouten en gebreken, zoals constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. De wetgeving is dus met name gericht op de aannemer.
In het huidige stelsel toetst de gemeente bouwplannen vooraf en ziet toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. In de nieuwe situatie onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen dragen partijen in de bouw zelf zorg voor het voldoen aan de voorschriften. Ze doen onderzoek op basis van een instrument voor kwaliteitsborging, toegepast door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Het wetsvoorstel is aangenomen door Tweede en Eerste Kamer.
4 Belangrijkste veranderingen
Dit zijn de vier belangrijkste veranderingen:
Dossiervorming door aannemer
Als de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen ingaat, moeten aannemers tijdens bouwprojecten een dossier opbouwen. In het dossier staat informatie over alle fasen van het bouwtraject, van begin tot eind. De opdrachtgever krijgt dit dossier in principe bij oplevering van het bouwwerk. Zo kan de aannemer laten zien dat tijdens de bouw aan het contract en aan het Bouwbesluit is voldaan.
Onafhankelijke toezicht kwaliteitsborgers
In de oude situatie zijn gemeenten verantwoordelijk voor de kwaliteitsborging. Is de Wkb in werking getreden, dan controleert een private, onafhankelijke kwaliteitsborger de kwaliteit van bouwwerken. De kwaliteitscontroleurs controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Dit doen zij tijdens het ontwerp en op de bouwplaats. De kwaliteitsborgers moeten in een openbaar register staan en onafhankelijk zijn. Ze mogen dus niet op een of andere manier betrokken zijn bij het project. De kwaliteitsborger beoordeelt of het bouwwerk voldoet aan het bouwbesluit. Niet alleen na de oplevering, maar ook tijdens het bouwproces. Simpel gezegd kijkt de kwaliteitsborger of het bouwwerk wordt gebouwd zoals het ook is getekend.
Aansprakelijkheid voor de aannemer
Zijn er gebreken na de oplevering? Dan is de aannemer aansprakelijk. Ook als het gebreken zijn die de opdrachtgever had kunnen zien bij de oplevering. Als er gebreken zijn, dan kan de klant de aannemer dwingen om de fouten te repareren. Ook als de klant deze fouten pas later ontdekt. De aannemer is niet aansprakelijk als het gebrek niet zijn schuld is, bijvoorbeeld als het is ontstaan door een ontwerpfout.
5%-regeling
Klanten kunnen, net als in de huidige situatie, 5% van het bouwbedrag (aanneemsom) parkeren bij de notaris. Nu gaat dit bedrag automatisch naar de aannemer als het gebouw klaar is. Nadat de Wkb in werking is getreden, moet de aannemer zelf schriftelijk aan de consument en de notaris vragen of die 5% in depot blijft of wordt uitgekeerd. Als de consument niet binnen de termijn van drie maanden reageert, mag de notaris het geld overmaken naar de aannemer, ook als de consument hier niet expliciet toestemming voor heeft gegeven.
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/meer-toezicht-in-de-bouw-via-de-wet-kwaliteitsborging-voor-het-bouwen-wkb
https://www.cbm.nl/nieuws/meer-toezicht-in-bouw-via-wet-kwaliteitsborging/
https://www.afas.nl/blog/alles-over-wet-kwaliteitsborging-bouwen-wkb?gad=1&gclid=Cj0KCQjw0tKiBhC6ARIsAAOXutkLAHM3RepAgu0siv0oGHRnAFuCYqFqh81Ofb85SYDYRT1yke8P-gMaAmDwEALw_wcB
Comments are closed.