Een belangrijke randvoorwaarde voor verdere digitalisering en opschaling van bestaande digitaliseringsinitiatieven, is de ontwikkeling van een Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Dit is een set van uniforme afspraken die zorgt voor veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot data in de bouwsector. Door deze uniforme afspraken kunnen partijen makkelijk en veilig gebruik maken van reeds beschikbare data. In alle fases van de levenscyclus van een bouwwerk.
DSGO is een van de twee programmalijnen van digiGO. DSGO is een set uniforme afspraken die veilige betrouwbare en gecontroleerde toegang tot data mogelijk maakt. Het doel van DSGO is het toegankelijk maken data met de volgende uitgangspunten:
- Voor de sector, door de sector.
- Om nieuwe, innovatieve, waardevolle toepassingen te creëren dient data beschikbaar te worden gemaakt.
- Toegang gaat verder dan alleen technische afspraken.
De data die nodig is om efficiënter en duurzamer te bouwen, zijn vaak elders in de keten al beschikbaar. Maar als je die data wilt gebruiken, wacht je veelal een tijdrovend en kostbaar proces. Wat als je met een paar klikken alle data over een gebouw, de materialen en componenten die erin verwerkt zijn, onder handbereik hebt? Of als je net zo snel inzage krijgt in wie voor welke klus is gecertificeerd? Het kan straks met DSGO.
Delen van data is tijdrovend en kost geld
Voor het delen van data in de bouwsector bestaan op dit moment twee belangrijke barrières. Allereerst moeten organisaties steeds opnieuw bilaterale afspraken maken voordat ze kunnen starten met een data-integratie. Dat is tijdrovend en kost geld. Op projectniveau is dat niet altijd haalbaar waardoor het veelal niet komt tot data delen en schaalvoordelen blijven liggen.
Gebrek aan vertrouwen
Daarnaast zijn veel data-eigenaren terughoudend om data te delen. Er is gebrek aan vertrouwen dat ketenpartners zorgvuldig omgaan met hun data en men is bang voor aansprakelijkheden. Met het verstrekken van data denken ze de controle daarover kwijt te raken.
Uniforme afspraken door de hele keten heen
DSGO is een set van uniforme afspraken die zorgt voor veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot data in de bouwsector. Met deze uniforme afspraken maken alle ketenpartners die actief zijn in de verschillende fases van de levenscyclus van een bouwwerk makkelijk en veilig gebruik van reeds beschikbare data. Waardoor zij in staat zijn om hun onderlinge – digitale – samenwerking te verbeteren, en efficiënter en duurzamer te werken.
Dankzij de set van afspraken hoeven organisaties niet steeds opnieuw zelf afspraken te maken over de toegang tot data. Dat bespaart hen tijd en geld. Bovendien waarborgt DSGO het gebruik van data. Uitgangspunt bij de afspraken is namelijk dat data-eigenaren te allen tijde de controle houden over hun eigen data.
Afsprakenstelsel
DSGO is in essentie een afsprakenstelsel wat zorgt voor toegang tot data. Daarbij wordt DSGO (zo veel mogelijk) ontwikkeld op basis van bestaande afspraken in de sector en (open) informatie-uitwisselingsformaten. Dit kunnen bestaande standaarden, processen, toepassingen, tools of platformen zijn. Daar waar nog geen bestaande afspraken zijn, worden in het co-creatietraject afspraken gemaakt door deelnemende partijen.
Alle afspraken uit het afsprakenstelsel gelden voor alle deelnemende partijen. Daarnaast kunnen er ook andere processen, standaarden, toepassingen, databronnen, tools of platformen binnen DSGO vallen. Dit betreft bijvoorbeeld specifieke oplossingen voor specifieke use cases.
Toegankelijk maken van bestaande data
Eenvoudig gezegd wil je als eindgebruiker kunnen raadplegen welke producten waar in de gebouwde omgeving aanwezig zijn en mogelijk hergebruikt kunnen worden. De data die je daarbij nodig hebt is wel beschikbaar, maar nu nog versnipperd. Denk bijvoorbeeld aan productspecificaties bij fabrikanten, informatie over toepassing en hergebruik en hoe ze onderhouden zijn, en welk product waar in de gebouwde omgeving gebruikt is.
De uitdaging is om die lokaal beschikbare data toegankelijk te krijgen voor de toepassing bij eindgebruikers. Met DSGO worden afspraken gemaakt maken over bijvoorbeeld methoden voor inloggen, toegangsprotocollen over wie wanneer waarbij mag en standaarden om snel producten te kunnen identificeren en selecteren.
Wat betekent dat voor fabrikanten?
DSGO bouwt verder op de afspraken en standaarden die al aanwezig zijn en met succes worden toegepast. Partijen als Techniek Nederland, Bouwend Nederland, Fedet en Hibin hebben in het verleden de basis gelegd voor de visie op dit stelsel. De set van afspraken wordt het komende jaar door publieke en private partijen uit de sector zelf ontwikkeld. Dat waarborgt de aansluiting bij de dagelijkse praktijk. De open UOB en het initiatief van Hibin om in de bouw- en installatiesector standaard met ETIM te gaan werken is hier een onderdeel van. Leer hier meer over in het artikel “De rol van de fabrikant in het Hibin convenant en de versnelling van digitalisering in de bouwsector”
Rol van Vereniging FBS
DSGO beoogt een versnelling in de digitalisering van de sector. Fabrikanten en bouwgroothandelsbedrijven vormen in deze set van afspraken de bron van productinformatie. Er zullen afspraken gemaakt worden over de manier waarop deze productdata gedeeld kan worden. FBS houdt u graag op de hoogte van deze ontwikkelingen.
Download hier de presentatie DSGO
Bronnen:
https://www.digigo.nu/bibliotheek2/1874052.aspx
https://www.openuob.nl/nieuws/digigo-van-deal-naar-doen/
Comments are closed.