Vele fabrikanten, bouwgroothandelsbedrijven en inkoopverenigingen in de bouwtoelevering hebben het convenant ‘Bevorderen en versnellen van ETIM-classificatie’ gelanceerd. Hiermee geven zij aan te kiezen voor het op een uniforme manier inzichtelijk maken van productdata. ETIM maakt het mogelijk om producten op een standaard manier te classificeren. Hierdoor wordt de productdata in de hele bouwketen beter, meer betrouwbaar, actueler en transparanter.
Rol van de fabrikant
Het convenant beschrijf de rollen van de verschillende schakels in de keten. De rol van de fabrikant wordt als volgt omschreven: “Fabrikanten zijn de bron van de informatie, die eenduidig vastligt en wordt beheerd door de fabrikanten. Fabrikanten bepalen zelf op welke wijze hun producten gevonden kunnen worden in digitale catalogi en dossiers. Bouwgroothandelsbedrijven krijgen de productdata digitaal aangeleverd in een standaardformat geclassificeerd conform ETIM, zodat de data automatisch verwerkt kan worden in hun systemen. In het proces van uniformering zorgen fabrikanten voor het toevoegen van relevante productdata en het bewaken van de kwaliteit daarvan, waarbij die productdata eigendom blijven van de fabrikant.”
Productclassificatie
De fabrikanten die dit convenant hebben ondertekend, geven hiermee aan dat zij het digitaal aanleveren van productinformatie aan bouwgroothandelsbedrijven op dezelfde manier zullen gaan doen, namelijk volgens de ETIM-classificatie. De keuze om productdata op dezelfde wijze te gaan classificeren is nieuw voor de bouwsector.
Tot op heden is en was een aantal instituten bezig met Product Informatie, wat leidde tot een heel pallet aan standaarden. Zo heeft STABU een standaard op basis van de klassieke STABU-indeling met als uitgangspunt het specificeren van bouwwerken. Veder is daar ETIM, de standaard in de installatietechnische sector die oorspronkelijk bedoeld was voor het kunnen bestellen van producten bij de groothandel en die zich nu verder ontwikkeld met ETIM/MC en de UOB. De classificatievorm NL/SfB is een classificatie van bouwdelen en installaties (elementen). Deze wordt al jarenlang gebruikt om objecten te coderen in BIM en CAD-systemen en om informatie van leveranciers van bouwproducten te ordenen. En dit is nog maar een greep uit de standaarden die er zijn.
Voor de vele fabrikanten en toeleveranciers in de bouw, alsmede de groothandels en bouw- en installatiebedrijven is de duidelijkheid soms ver te zoeken. Fabrikanten en toeleveranciers hebben hierdoor veel extra werk te verrichten en kosten te maken om deze data steeds weer in andere formats om te zetten en aan te bieden.
Product Informatie Management (PIM)
Vele PIM-software aanbieders proberen deze uitdaging te ondersteunen door productinformatie op diverse manier beschikbaar te maken. Of je nu aan het begin of aan het eind staat van het classificeren van je producten volgens welke standaard ook, een goed Product Informatiemanagement Systeem is bij het uitwisselen van welke productdata onmisbaar. Binnen een PIM is het mogelijk om complexe productinformatie op een efficiënte manier te beheren. Bedrijven verkopen en introduceren producten die bestaan uit een groot aantal combinaties of variatiemogelijkheden. De uitdaging is om al deze assets efficiënt te beheren en vervolgens te communiceren naar verschillende outputkanalen. Of het deze data nu gedeeld wordt met een groothandel, met een bestekservice of de eigen (online)productcatalogus en prijslijsten. Met een PIM kan het uitwisselen van al productspecificaties op een eenvoudige en eenduidige manier.
Meer informatie
Uitgebreide informatie over de relatie tussen (ETIM) classificatie en PIM leest u in het artikel Product Informatie Management, pim-pam-petten in de bouw
Klik hier voor het complete HIBIN-convenant
Rol van Vereniging FBS
HIBIN beoogt met dit convenant een versnelling in de digitalisering van de sector. Fabrikanten en bouwgroothandelsbedrijven die het convenant hebben ondertekend, zullen de manier waarop zij productinformatie delen opnieuw onder de loep nemen. Vereniging FBS houdt u graag op de hoogte van deze ontwikkelingen.
Comments are closed.