2 oktober 2020 – Een mooie stap voor BIMmend Nederland, want versie 2 van de BIM basis ILS is een feit. Deze nieuwe versie is op alle fronten aangescherpt én uitgebreid met belangrijke onderdelen Hiermee wordt de BIM basis ILS nog breder toepasbaar en dient het als een goede basis voor elk project. Naast de aangepaste infographic is er een totaal vernieuwde website met betere, stap-voor-stap-toelichting en daarmee nog minder ruimte voor ruis. Het motto blijft: hoe meer ondernemingen en instellingen in de bouwsector volgens deze structuur samenwerken, hoe groter de voordelen voor ons allemaal.
Voor en door gebruikers
Sinds de lancering van de eerste versie van de BIM basis ILS groeit het gebruik enorm. Hiermee groeide ook de kennis over hoe de BIM basis ILS wordt toegepast. Met deze inzichten ging de beheerorganisatie aan de slag om te onderzoeken hoe de BIM Basis ILS een nog breder publiek kan aanspreken om mee te doen. Naast de beheerorganisatie leverden een groot aantal gebruikers een grote bijdrage aan de nieuwe versie. De input werd verzameld in gebruikersbijeenkomsten, reviewrondes en met de inzet van verschillende experts. Met de BIM basis ILS versie 2 gaat de BIM basis ILS-beweging een nieuwe fase in: eentje waarin eenduidig samenwerken voor een nóg breder publiek mogelijk is.
Op de website van BIM Loket staat alle informatie om direct met de nieuwe versie aan de slag te kunnen. Eenduidig samenwerken heeft de toekomst!
Bekijk hier de introductievideo
Wat betekent dit voor fabrikanten?
Voor fabrikanten is vooral ‘Stap 4’ van de BIM Basis ILS van belang: Welke informatie is minimaal nodig in één van de aspectmodellen. In deze stap worden afspraken gemaakt over welke informatie door wie wordt aangeleverd en wanneer. Fabrikanten zullen de noodzakelijke informatie beschikbaar moeten hebben voor de projectteams. De BIM basis ILS benoemt een aantal thema’s die een goed startpunt vormen, die ook gezien kunnen worden als de minimaal noodzakelijke.
De onderdelen in dit hoofdstuk zijn niet voor iedereen relevant om in het eigen aspectmodel in te vullen, maar de informatie moet in principe wel aanwezig zijn in op zijn minst één van de aspectmodellen. Het is dus niet de intentie van dit hoofdstuk om alle informatie in één aspectmodel te borgen, maar om een zorgvuldige afweging te kunnen maken in welk aspectmodel bepaalde informatie geborgd moet zijn. Bekijk in de onderstaande infographic om welke informatie dit gaat.
Comments are closed.