Met het oog op de nieuwe BENG (Bijna-energie-neutraal gebouw) in 2020 wordt luchtdicht bouwen steeds belangrijker. In de uitvoering van de nieuwe regelgeving is een interessante rol weggelegd voor Celdex, specialisten in afdichtingen voor luchtdicht bouwen. Henny van der Heijden, product- en manager bij Celdex: “Een goede samenwerking van partijen binnen BIM draagt bij aan een belangrijke efficiency- en kwaliteitsstap voor de totale bouw. Maar we moeten het samen doen.”
Het is al ongeveer twintig jaar geleden dat binnen Celdex met innovatieve producten werd ingespeeld op de ontwikkelingen binnen de prefab-industrie. De markt stelde zich steeds meer open voor industrieel bouwen. Prefab was de nieuwe toekomst om de kwaliteit van een bouwproject beheersbaar en controleerbaar te maken en belangrijke stappen voorwaarts te zetten op prestatieniveau. Als voorbeeld noemt Van der Heijden de komst van Concept III, het beglaasd aanleveren van houten kozijnen.
Personeelstekort
“Mede door gebrek aan handjes is de behoefte aan prefab bouwen verder gegroeid en niet meer weg te denken. Als innovatief producent van producten op het gebied van energie besparen en luchtdicht bouwen speelden we toen al in op die ontwikkelingen. Wij staan met beide voeten in de bouw en vertalen ervaringen en wensen uit de bouw rechtstreeks naar productoplossingen die wij zelf produceren.” Als voorbeeld noemt Van der Heijden het Stelkozijnband om dichte verbindingen te maken tussen kozijn en kalzandsteen wand. Producten die als eigenschap hebben het verlies van warme lucht en energie tegen te gaan en toepasbaar zijn zowel binnen de prefab-industrie als voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ontwikkelingen die vaak worden gerealiseerd in samenwerking met andere producten, zoals VBI, Xella, CRH, om samen totaaloplossingen te bieden voor de gebouwschil. Een voorbeeld zijn de Airseal Vulblokken voor de kanaalplaatplaatvloeren.”
FBS en de passie voor BIM
“Mede door die samenwerkingen zagen we ook belangrijke ontwikkelingen op het gebied van BIM. Die hebben ertoe geleid dat we als innovatief koploper ook daar graag ons hoofd uit het venster steken, en kozen voor een lidmaatschap bij Vereniging FBS. Hun passie voor BIM spreekt ons sterk aan. We zien FBS als een krachtige koploper en sterke partner op het gebied van digitale ontwikkelingen, zoals BIM, dat de komende jaren een grote vlucht zal nemen en zal bijdragen aan een verdere efficiencyslag binnen de bouw. Digitale ontwikkelingen zullen de communicatie sterk verbeteren, waarbij het wel van essentieel belang is om samen te werken en te kiezen voor standaardisatie van invoermethodieken naar BIM”, aldus van der Heijden.
Iedereen dezelfde methodiek
“Alleen wanneer iedereen aansluit en werkt vanuit dezelfde methodiek en kiest voor standaardisatie, kunnen we wildgroei voorkomen en een optimaal rendement halen uit het digitaliseren van de bouw.”
Levels of Detail
“Als Celdex werken we ook met compleet uitgewerkte details Lod 500 (Level of Detail) Inzicht in details is hierin zeer belangrijk. Het op de juiste wijze vastleggen van afspraken voorkomt miscommunicatie. Lod 500 is een digitale documentenstructuur die helpt bij het maken van eenduidige afspraken omtrent afmetingen, vorm, locatie, hoeveelheden en oriëntatie.”
Samen naar een hoger level
“Onze deelname binnen Vereniging FBS biedt ons de mogelijkheid kennis en ervaring uit te wisselen met partners, tevens denken we als Celdex vanuit onze aanwezigheid in het werkveld met de opgedane ervaringen een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ontwikkelingen binnen BIM. Want het gezamenlijk stappen zetten voor een verdere optimalisatie van het kwaliteitsniveau binnen de totale bouw dient het uitgangspunt te zijn van ons allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat we met het gestandaardiseerd werken in BIM een belangrijke stap kunnen zetten voor een goede toekomst binnen de bouw”, besluit Henny van der Heijden.
Comments are closed.