Wienerberger ontwikkelde op verzoek van o.a. BAM Woningbouw een BIM-generator voor Autodesk Revit. Deze online tool ondersteunt BIM-modelleurs om gevelbakstenen en gerelateerde technische informatie aan het 3D-model toe te voegen, alsmede arceringen en texturen. “Naast deze BIM-tool voor gevelbakstenen ontwikkelen wij momenteel een tool voor dakpannen”, zegt Koen de Paepe, bouwtechnisch adviseur bij Wienerberger.
“Als producent van onder andere gevelbakstenen willen architecten en aannemers graag helpen bij het maken van hun steenkeuze. Na deze moesten modelleurs hun ontwerp altijd maken op basis van de aangeleverde lengte-, hoogte- en breedtemaat en werd gegoogled naar verdere productinformatie. Vervolgens werd alle beschikbare data handmatig ingetikt in het 3D-gebouwmodel. Een zeer tijdrovende klus. “Wienerberger wil haar relaties ondersteunen in het BIM-proces en complete, correcte productdata aanbieden”, aldus De Paepe. Wienerberger ontwikkelde aldus een online BIM-tool, met als extra een texturengenerator voor een levensechte visualisatie van projecten met de gekozen gevelbaksteensortering.
Productzoeker
“Met de BIM-tool kunnen aannemers en ontwerpers de bakstenen gevel op detailniveau invullen. Met de productzoeker op onze website selecteert men een gevelbaksteen. Daarna kan de textuur/BIM-generator worden geopend. De tool is een combinatie van een texturengenerator en de BIM-tool. Men kiest uit 8 metselverbanden, stelt de dikte van de lint- en de stootvoeg in en kan uit 40 voegkleuren kiezen. Vervolgens kan men een pakketje downloaden met daarin een Autodesk Revit-bestand, een pattern-bestand, de textuur en een handige handleiding. De gevelbaksteen gerelateerde informatie staat in de ‘material browser’ van het Revit-bestand.
“Gebruikers van de BIM-tool kunnen modelleren met de gevelbakstenen die in het project worden toegepast en beschikken hiermee, zowel technisch als visueel, direct over de juiste informatie van de stenen.”
Informatie over de steen
Binnen het 3D-gebouwmodel bestaat de mogelijkheid om naar de website van Wienerberger te gaan voor up-to-date informatie over de gekozen gevelbaksteen. “Gebruikers van de BIM-tool kunnen modelleren met de gevelbakstenen die in het project worden toegepast en beschikken hiermee, zowel technisch als visueel, direct over de juiste informatie van de stenen. Architecten of aannemers hoeven geen eigenschappen en regels meer aan het product toe te kennen, dat hebben wij al gedaan. Een pluspunt is de mogelijkheid voor uittrekstaten per type gevelbaksteen. Waar in het verleden het metselwerk van een project vijf keer apart werd uitgerekend – door calculator, werkvoorbereider, leverancier, onderaannemer en uitvoerder – genereren alle partijen nu alle relevante aantallen direct uit de uittrekstaten”, aldus De Paepe.
Porotherm en Koramic volgen
Deze BIM-tool heeft Wienerberger momenteel beschikbaar voor Terca gevelbakstenen. Vergelijkbare tools voor Koramic dakpannen en Porotherm binnenmuurstenen zijn in ontwikkeling, aldus Koen de Paepe.
Comments are closed.