Nieuwe woningen moeten vanaf 2020 vrijwel energieneutraal gebouwd worden. Ook de energievraag in bestaande woningen moet zoveel mogelijk omlaag. Om dit te bereiken heeft de EU nieuwe regels opgesteld. Een uitdaging voor de bouwsector, die continu innoveert met duurzame producten om deze doelstellingen te halen. Dit maakt het kiezen van materialen voor een project er niet makkelijker op. Want wat is nu het effect van al deze verschillende producten?
Xella, producent van kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten, liet zijn producten opnemen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Han den Hartog, Marketing Manager bij Xella, legt uit waarom. “Er zijn in Nederland verschillende instrumenten beschikbaar, die de milieueigenschappen van materialen met elkaar vergelijken. De NMD harmoniseert de databases van deze instrumenten met betrekking tot input, uitkomsten en waardering van de milieueffecten. De gegevens kunnen zo beter met elkaar vergeleken worden. Hierdoor is het ook mogelijk om de duurzaamheid van een bouwwerk te berekenen en duidelijke prestatieafspraken te maken. Wij vinden het belangrijk dat onze informatie transparant is, daarom waren we een van de eerste deelnemers aan de NMD.” Stichting Bouwkwaliteit (SBK) beheert alle gegevens in de NMD, die door tools als Greencalc+ en Eco-Quantum als basis gebruikt worden. “De gegevens in de NMD kunnen dus eenvoudig onderling gedeeld worden. Ook de beoordelingstoepassing GPR Gebouw maakt er indirect gebruik van.”
Invloed op milieu berekenen
Als een bedrijf een product op wil laten nemen in de NMD, wordt er van het product een levenscyclusanalyse (LCA) gemaakt. “Ieder product wordt gevolgd van grondstof tot eindproduct, gebruik en recycling. Deze studies worden uitgevoerd door geaccrediteerde bureaus” vertelt Han. “Het resultaat is een indicatie van de invloed die een product heeft op het milieu. Deze invloed wordt conform de norm NEN 8006 uitgedrukt in een aantal indicatoren, zoals de veroorzaakte CO2-uitstoot. De kracht van onze producten ligt vooral in het maken van een luchtdichte, optimaal geïsoleerde gebouwschil. De wet stelt eisen aan de warmteweerstand van deze schil, uitgedrukt in de zogenoemde Rc-waarde. Hoe beter de schil is geïsoleerd, hoe hoger de Rc-waarde. Buitenwanden en gevels van kalkzandsteen hebben vaak extra isolatie nodig om aan de eisen te voldoen. Cellenbeton heeft een hogere isolatiewaarde en kan daardoor, mits de wand voldoende dik is, massief worden toegepast.”
Grotere besparing met meer comfort
Een ander aspect waar Xella mee te maken heeft, is de thermische massa van een gebouw. Dit is de mate waarin warmte in de constructie kan worden opgeslagen. “In de praktijk ontstaan pieken in het temperatuurverloop. Door toepassing van kalkzandsteen en cellenbeton wordt de thermische massa vergroot, waardoor temperatuurpieken worden afgevlakt. Er ontstaat een comfortabel binnenklimaat, zodat de energievraag voor (aanvullende) verwarming en koeling beperkt blijft. Ook ongecontroleerd warmteverlies door koudebruggen of luchtlekken in de constructie kan met Xella-producten worden voorkomen, dankzij de uitstekende isolerende en luchtdichte eigenschappen. Een ander voorbeeld is de toepassing van onze producten bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, waarbij geen verlies ontstaat door naden, kieren, aansluitingen en leidingdoorvoeren. Hoe meer energie behouden wordt, hoe groter het rendement. Dat vereist een goede detaillering, uitvoering én toepassing van luchtdichte bouwmaterialen. Met Xella-producten is het mogelijk luchtdicht te bouwen op Passiefhuis-niveau.”
Toekomstgericht
Producten worden ook beoordeeld op levensduur en onderhoud. “In de LCA wordt voor kalkzandsteen en cellenbeton een maximale levensduur aangehouden van 75 jaar. Uit de praktijk blijkt dat deze materialen nog veel langer mee gaan, zonder onderhoud. Een gemiddelde levensduur van 120 jaar is reëel.” Han verwacht dat in de toekomst steeds meer gebruik gemaakt zal worden van de NMD. “Het blijft niet alleen bij een goede presentatie van duurzame producten, uiteindelijk draait het om slimme toepassing van de diverse milieuprestaties.”
Alle bedrijven uit de internationaal opererende Xella Groep, hebben onderling afspraken gemaakt over duurzaam ondernemen. Deze afspraken hebben betrekking op de marktbenadering, processen, producten en medewerkers. Han raadt iedere fabrikant aan een visie op duurzaam ondernemen te definiëren. “Maar een visie is niet genoeg, met een transparante milieuclassificatie voeg je de daad bij het woord.”
Comments are closed.