Wat betekent de Wet kwaliteitsborging voor de leverancier, onderaannemer en producent? Hoe kan de leverancier de bouwer ondersteunen en van de nodige gegevens voorzien? Patricia Meijerink van Nieman Kwaliteitsborging te Zwolle voerde een afstudeeronderzoek uit om hierop meer grip te krijgen.
In een tweetal artikelen bespreek Patricia Meijerink de mogelijke gevolgen van kwaliteitsborging voor leveranciers en onderaannemers. Meijerink concludeert in haar afstudeeronderzoek dat een andere werkwijze van de aannemer meer kennis van de bouwregelgeving vraagt van leveranciers en onderaannemers. De aannemer zal namelijk steeds vaker van zijn onderaannemers en leveranciers vragen om niet alleen producten en diensten te leveren, maar tevens te garanderen dat het eindresultaat ook aan de voorschriften voldoet. In een nulmeting constateert Meijerink dat de mate van ondersteuning van de aannemer op dit vlak nu sterk wisselt: veel leveranciers leveren alleen producten aan, een aantal geeft advies tijdens de ontwerpfase, begeleidt een deel van het bouwproces, voert metingen uit en biedt (langere) garantietermijnen. In de artikelen worden enkele praktijkvoorbeelden hiervan besproken.
“Tijdens een aantal pilotprojecten en het opstellen van het bijbehorende opleverdossier werd duidelijk dat de rol van de leveranciers en onderaannemers de nodige aandacht vraagt. Deze partijen staan doorgaans verder van het bouwproces af, maar zullen in de toekomst wel steeds vaker een cruciale rol gaan spelen in het leveren van bewijslast aan de bouwer en in het dragen van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.”
– Ing. Patricia Meijerink in artikel I
De volledige artikelen – eerder verschenen in Bouwkwaliteit in de praktijk – zijn via onderstaande links te lezen:
[ddownload id=”1755″ text=”Impact Wet kwaliteitsborging op de leverancier I”] [ddownload id=”1755″ text=”Impact Wet kwaliteitsborging op de leverancier II”]
Comments are closed.