FBS, hét netwerk van al het digitale bouwwerk.
Talkshow ‘Circulaire bouwmaterialen, nog veel geschreeuw maar weinig wol?’

Talkshow ‘Circulaire bouwmaterialen, nog veel geschreeuw maar weinig wol?’

Op woensdag 29 november 2023 organiseert Vereniging FBS van 9.00 – 12.30 uur een Talkshow in de Prodent Fabriek in Amersfoort met het thema: Circulaire bouwmaterialen, nog veel geschreeuw maar weinig wol?

Tijdens deze talkshow bespreken we de opkomst van circulair bouwen en duurzame bouwmaterialen. Wordt circulair bouwen en hergebruik, recyclen en upcyclen van bouwmaterialen spoedig echt de standaard of blijft het nog lang een niche voor duurzame koplopers? En wat bepaalt wat duurzaam is of niet? Welke data is hiervoor nodig en hoe delen we dit in de keten?

Programma:

  • 9.00 uur – Inloop Koffie / Thee
  • 9.30 uur – Start Talkshow Ronde 1 ‘Circulair Ontwerpen en Bouwen’
    Met Menno Rubbens (Cepezed) en Thijs Huijsmans (Heijmans)
  • 10.10 uur – Koffie / Thee pauze
  • 10.30 uur – Start Talkshow Ronde 2 ‘Ontwerp en hergebruik circulaire bouwmaterialen’
    Met Johan Melligers (Faay), Gabri Geelof (PreZero). Atto Harsta (Builing Balance).
  • 11.30 uur – Lunch

Hieronder stellen de tafelgasten zich voor. We eindigen de talkshow met een gezamenlijke lunch. Meld je onder aan deze pagina gratis aan.


Tafelgasten

Menno Rubbens

Directeur, Eigenaar | Cepezed Projects

Menno is sinds 2000 projectontwikkelaar en directeur van cepezedprojects. In elk project probeert hij een nieuw element of aspect te incorporeren ten behoeve van circulaire architectuur.

Bouwdeel D(emontabel), het enige niet-monumentale pand op het complex van het voormalig Techniekmuseum, is een goed voorbeeld van circulaire nieuwbouw. Het gebouw biedt de mogelijkheid het compleet te remonteren, mocht dat nodig zijn.

Een ander goed voorbeeld van circulaire bouw is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, waar de nieuwbouw geen afbreuk mocht doen aan de reeds bestaande permanente rechtbankgebouwen en het representatieve karakter. Dit project is een samenwerking van drie disciplines van cepezed: zowel cepezed, cepezedinterieur als cepezedprojects sloegen voor de rechtbank de handen ineen. cepezed.nl

Thijs Huijsmans

Senior adviseur circulair bouwen bij Heijmans

De toekomstige rol van een bouwbedrijf is meester zijn in materiaalstromen, stelt Thijs Huijsmans, adviseur circulair bouwen bij Heijmans. Om dat te bereiken, neemt hij zoveel mogelijk collega’s en partners mee in de stappen naar een circulaire bouwpraktijk.

“Bij Heijmans gaan veel materialen door onze handen, van kabelgoten tot binnenwanden, van beton tot asfalt. Vooral bij renovaties komen gigantische hoeveelheden materialen vrij. Als we dat zien en gebruiken als nieuwe grondstoffen, sluiten we de kringlopen. Tevens moeten we nu zorgen dat als we primaire grondstoffen inzetten, deze in de toekomst eenvoudiger kunnen worden hergebruikt.” aldus Thijs.

“Naast het sluiten van technische kringlopen, zullen we daarnaast op moeten schuiven richting biologische kringlopen. Dat betekent meer milieuvriendelijke bouwmaterialen gebruiken, zoals hout. Als Heijmans hebben we het voordeel dat we de materiaalstromen tijdens het hele bouwtraject kunnen beheersen: van ontwerp en realisatie tot beheer en demontage plus gebruik op een andere plek.” heijmans.nl 

Johan J. Mellegers

Director development sustainable building products | FAAY

Johan j. Mellegers is sinds 2021 directeur ontwikkeling duurzame bouwmaterialen bij FAAY Vianen dat duurzame en milieuvriendelijke scheidingswanden ontwikkelt en produceert.

De wanden van FAAY bestaan uit bio-based materiaal. Bij de productie, de verwerking, het onderhoud en de recyclage van dit materiaal springen ze zuinig om met water en energie. Bovendien wordt, door de vlaskern, CO2 geabsorbeerd. Afgelopen jaren heeft FAAY vooral veel positieve energie gestoken in het reduceren van de milieu-impact.
FAAY Vianen is de eerste wandproducent ter wereld met een terugnamegarantie voor de circulaire (vlas)kern wand. De gipsbeplating en vlaskern worden bij terugname gescheiden waarbij de gipsplaat wordt hergebruikt voor onder andere nieuwe gipsplaten. Het vrijkomende vlas wordt verpulvert en hergebruikt om er spaanplaat van te laten maken. Op lange termijn wil Faay het ingezamelde vlas zelf hergebruiken voor nieuwe vlaswanden. faay.nl 

Gabrie Geelof

Directeur Value Chain Construction & Demolition en Metaal | PreZero

PreZero zorgt ervoor dat er steeds meer wordt hergebruikt van wat we met z’n allen weggooien. Zo is de weg vrij voor een samenleving die minder grondstoffen nodig heeft. En meer circulair wordt.

Waar anderen afval zien, ziet PreZero nieuwe grondstoffen. Door actief mee te denken over vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en recycling helpt PreZero klanten stappen te zetten richting Zero Waste. Samen met gemeentes, bedrijven, ziekenhuizen en scholen zijn al talloze duurzame oplossingen ontwikkeld.

Met ruim 10 jaar ervaring in de branche zet Gabrie Geelof zich bij PreZero in voor de recycling van bouw- en sloopafval en metaal. Liefst zo hoogwaardig en duurzaam mogelijk. Daar heb je volume voor nodig. En dat is een uitdaging want vraag en aanbod zijn nu niet in balans. Om de samenleving meer circulair te maken, moet je lef tonen en groot denken. Daar maakt Gabrie zich hard voor. Met 2.100 collega’s, 55 vestigingen en 85.000 klanten verspreid over het land, heeft PreZero de kennis en de slagkracht om het verschil te maken. prezero.nl 

Atto Harsta

Transitiestrateeg en innovatiemanager biobased bouweconomie | Building Balance

Building Balance is een landelijk transitieprogramma met als doel het gebruik van biogrondstoffen in de bouw versneld op te schalen. Ze leveren daarmee een actieve bijdrage aan de transitie van de landbouw- en grondstoffentransitie.

Atto Harsta is inspirator, innovator en realisator. Hij werkt samen met architecten, toeleveranciers, aannemers en opdrachtgevers aan het realiseren van maatschappelijk relevante innovaties in de bouw. Als product- en systeemontwikkelaar is Atto betrokken geweest bij talloze materiaal- product en procesinnovaties. Bij Building Balance komt zijn jarenlange ervaring prachtig samen. Hier realiseert hij met een bevlogen team de Land+Bouw transitie en daarmee de zo noodzakelijke opmars van biobased grondstoffen in de bouw. buildingbalance.eu

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Datum/Tijd
29 november 2023
09:00 - 12:30

Locatie
Prodent Fabriek Amersfoort

Kaart wordt geladen...