FBS, hét netwerk van al het digitale bouwwerk.
Online Friday: Federatief datadelen
Om de maand praten we bij over een actueel thema rond digitalisering van de gebouwde omgeving. Welkom bij de BIM Loket Online Friday!

Over dit evenement

De laatste BIM Loket Online Friday van het jaar gaat over ‘federatief datadelen’. Wat is federatief datadelen eigenlijk en wat gaat dit betekenen voor de digitale samenwerking tussen ketenpartners in de bouwsector?

Online Friday: Federatief datadelen

In het Programma Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO), dat nu van start gaat, zal federatief datadelen een belangrijk ingrediënt zijn. Data delen in de hele keten vraagt om duidelijk eigenaarschap van data (data bij de bron) en goede afspraken om data toegankelijk te maken voor geautoriseerde gebruikers. Veilig, betrouwbaar en toegankelijk zijn hierin kernwoorden. Binnen ISO 19650 is de CDE (Common Data Environment) definieerd. Dit kan een centraal óf gedistribueerde dataverzameling zijn.

Hierover gaat deze Online Friday. Ries Bode (programmadirecteur DSGO) verzorgt de introductie, waarna Gerard van der Hoeven (directeur stichting iShare) uitlegt hoe data delen in de logistieke sector georganiseerd is. Dit kan als voorbeeld dienen voor de toekomstige ‘dataspace’ Gebouwde Omgeving. Tenslotte zal Lex Franken (kwartiermaker Project Afsprakenstelsel in het DSGO programma) iets meer vertellen over de aanpak binnen het programma.

Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen.

Over de BIM Loket Online Fridays

Een keer per maand praten we even bij over de ontwikkelingen in de wereld van digitalisering van de gebouwde omgeving. We delen het laatste nieuws, peilen de stemming en behandelen een actueel thema. Het format is flexibel en afgestemd op jullie reacties.

bron: https://www.eventbrite.nl/

Datum/Tijd
17 december 2021
15:00 - 16:00