FBS, hét netwerk van al het digitale bouwwerk.
Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM
Samenwerkingen en processen optimaliseren, inzichtelijk maken van projectuitdagingen en het minimaliseren van materialengebruik en afval. Dit zijn directe voordelen van het gebruik van een Bouw Informatie Model (BIM). Populaire redenen om het model te gebruiken zijn het terugdringen van faalkosten, stroomlijnen van werk en optimaliseren van de gebruiksfase door interactief wijzigingen bij te houden.

Inmiddels werkt 60 tot 70% van de Nederlandse bouw- en vastgoedsector met BIM. Benodigde kennis over modellering en software en financiering bleken een tijd lang een struikelblok om met de methodiek aan de slag te gaan. Nu weet de sector dat investeringen in BIM al binnen circa 4 jaar zijn terugverdiend en de winst in vooral de gebruiksfase enorm is.

Fabrikanten onververtegenwoordigd in de diverse platforms van BIM
Maar er is ook nog veel te behalen. Zo worden fabrikanten nog ondervertegenwoordigd in de diverse platforms van BIM die Nederland rijk is. Wat kunnen zij doen om toekomstbestendig te worden? Ook is een BIM nog lang niet altijd onderdeel van een contract en is er nog veel te halen voor de opdrachtgever om ook na oplevering met de informatie te werken in het gebouwbeheerssysteem. Deze uitdagingen worden besproken tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie BIM op 31 oktober.

Meldt je hier aan!

Programma:

09:00 Ontvangst met koffie en thee


09:30 Opening door dagvoorzitter  Ronald de Graan
Ronald de Graan


09:45 Goed opdrachtgeversschap van Rijnstate Ziekenhuis
Willem-Jan Hanegraaf

In de presentatie zal Willem-Jan u meenemen in de overwegingen die Rijnstate heeft gemaakt om BIM toe te gaan passen in haar projecten en later ook in de exploitatiefase,samen met implementatie van ‘nieuwe’ samenwerkingsvormen en de hiermee veranderende rol van de Opdrachtgever en Opdrachtnemers.

10:00 Mark KokOptimale projectaanpak voor BIMmen bij een harttransplantatie?
Mark Kok

Het renoveren of vervangen van centrale technische installaties in een ziekenhuis heeft veel kenmerken van een harttransplantatie. Deze presentatie gaat in op de gekozen, integrale, procesaanpak bij het project ‘Renovatie centrale technische installaties bij ziekenhuis Rijnstate Zevenaar’. De presentatie is opgebouwd rondom de volgende vragen: Op welk moment zijn de onderwerpen duurzaamheid en levensduurkosten betrokken in het ontwerpproces? Hoe zorg je er ervoor dat de kracht van alle betrokken partijen bij deze operatie optimaal worden ingezet?  Hoe ziet het gekozen projectorganisatiemodel met bijbehorende rollen eruit? Wat is de gekozen contractvorm en hoe is het BIM-proces daarin geborgd? Op welke wijze geef je daarbij als opdrachtgever/adviseur ruimte aan het installatiebedrijf om haar expertise in te brengen zonder dat bijvoorbeeld het opgestelde Building Information Model volledig gewijzigd moet worden? Welke startinformatie verstrek je bij de start van het ontwerpproces van het installatiebedrijf? Welke voordelen heeft dat?


10:15 Arjan van HaperenBIM van uitvoering naar beheer
Arjan van Haperen

BIM heeft afgelopen jaren snel haar intrede gedaan binnen het uitvoeringsproces van nieuwbouw en renovatieprojecten. De voordelen in deze fase zijn inmiddels algemeen duidelijk, maar de meeste toegevoegde waarde zit in de exploitatiefase. Bij renovatieprojecten in bestaand vastgoed zoals bij Rijnstate Ziekenhuizen krijg je te maken met een transitiefase van de bestaande revisie en beheer documenten naar beheer in BIM.  In de presentatie zal worden ingegaan op vragen als: hoe maak je net als Rijnstate de stap van traditioneel beheer naar beheer in BIM? Welke voordelen biedt BIM in beheer? Hoe wordt BIM nu toegepast in de beheerfase? Welke ontwikkelingen en kansen voor de toekomst zien wij?


10:45 Koen BogaertWakker worden, de BIM wekker gaat af!
Koen Bogaert

Het digitale spiegelbeeld van onze wereld is vandaag veel groter dan de fysieke werkelijkheid. Iedereen in het bouwproces zoekt de ideale manier om sneller, intelligenter en duurzamer te bouwen of te renoveren. De BIM wekker gaat af, voor u, uw klanten en voor ons als fabrikant van bouwmaterialen. Ik neem u mee naar de 9de eeuw van onze jaartelling wanneer een monnik het concept van BIM ontdekt. We passeren Firenze in 1418 met de grootste baksteen zwendel ooit en kijken naar de rol van artificiële intelligentie op het bouw- en beheerproces van morgen. En terug naar de fysieke werkelijkheid: wat doe je als de natuur jaarlijks 38.000 keer meer grondstoffen levert dan je als fabrikant nodig hebt?

11:15 Napraten en Netwerken

Datum/Tijd
31 oktober 2017
09:00 - 11:30

Locatie
Youmeet

Kaart wordt geladen...