All for Joomla All for Webmasters
FBS, hét netwerk van al het digitale bouwwerk.

BIM

Optimale samenwerking in de bouwketen. Dat is waar we samen naartoe willen. De komst van BIM (Bouw Informatie Model) draagt daar zeker aan bij. BIM is een digitale, driedimensionale maquette waarin bouwpartners die samenwerken aan een project, hun producten en bouwtechnische informatie direct en tot in detail op elkaar kunnen laten aansluiten. Het over elkaar heen leggen van papieren bouwtekeningen (ter controle) behoort hiermee tot het verleden.

Grote voordelen

De voordelen van werken met BIM zijn evident. Knelpunten worden direct opgemerkt en aangepast. Er zijn geen verrassingen meer omdat de informatie in elke fase van het bouwproces eenduidig en actueel is. Dit voorkomt fouten, reduceert faalkosten en versnelt de bouwtijd. Bovendien werkt de klant veel prettiger samen met alle partners in de keten, omdat iedereen over precies dezelfde informatie beschikt. BIM draagt zo optimaal bij aan een succesvol eindresultaat.

Positie van BIM in de markt

Diverse marktpartijen werken al geruime tijd aan de implementatie van het Bouwwerk Informatie Model. Zij zijn nu BIM-partner bij verschillende partijen, variërend van aannemer tot architect. FBS volgt en bevordert actief ontwikkelingen in digitale data-uitwisseling tussen fabrikanten en marktpartijen in de bouw. Dus ook aangaande BIM kijken wij nauwlettend wat er gebeurt en ondersteunen en informeren wij onze leden. Opdat u precies weet hoe uw digitale data het beste aansluiten op BIM.

Huidige ontwikkelingen op het gebied van BIM: BIM basis ILS

Een groeiend aantal partijen in de bouw sluit zich aan bij het initiatief om een BIM basis informatieleveringsspecificatie (ILS) te hanteren. Oorspronkelijk is dit initiatief ontstaan vanuit de bouwende markt, maar inmiddels zijn alle marktpartijen hierbij betrokken. FBS behartigt in dit proces de belangen van de fabrikanten.

Open BIM

Uit de best practices van de afgelopen jaren is naar voren gekomen dat het werken met open BIM het enige echte antwoord is op integraal samenwerken in de keten. Voor integraal samenwerken is dezelfde taal spreken essentieel en kunnen we in de keten efficiënter werken, verspillende taken uitbannen en fouten voorkomen. De efficiëntie volgt uit het feit dat iedereen weet waar informatie te vinden is en hoe informatie moet worden aangeleverd. De afspraken hebben betrekking op het uitwisselformaat, de te hanteren basisstructuur en het borgen van objectinformatie. De eenvoud en het beperkte aantal afspraken moet leiden tot een brede toepassing en draagvlak bij elke schakel in de keten, van opdrachtgever tot onderhoudsmonteur.

Eenduidige taal

FBS is bij de bijeenkomsten van BIM basis ILS aanwezig en draagt bij aan de ontwikkeling van een eenduidige taal en manier van data-uitwisseling in het BIM proces vanuit de kennis en kunde van fabrikanten.

‘Open standaard is essentieel voor verduurzaming’

‘Open standaard is essentieel voor verduurzaming’

BRON: https://www.duurzaamgebouwd.nl/artikel/20190425-open-standaard-is-essentieel-voor-verduurzaming Een groeiende schaarste van grondstoffen en nijpend tekort aan professionals vormen uitdagingen voor de bouw- en vastgoedsector. Om de weg naar verduurzaming vrij.. Lees meer →
Samenwerking binnen BIM zal kwaliteit van bouwen verder opstuwen

Samenwerking binnen BIM zal kwaliteit van bouwen verder opstuwen

Met het oog op de nieuwe BENG (Bijna-energie-neutraal gebouw) in 2020 wordt luchtdicht bouwen steeds belangrijker. In de uitvoering van de nieuwe regelgeving is een.. Lees meer →
ILS voor kalkzandsteenwanden

ILS voor kalkzandsteenwanden

Minder faalkosten door introductie nieuwe ILS afspraken bij het modelleren van kalkzandsteenwanden De ILS (Informatie Leverings Specificatie) voor kalkzandsteenwanden is opgesteld. De ILS heeft tot.. Lees meer →